Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Jún 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Vyhlásenie o prístupnosti

Takticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumu


Takticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumu

V dňoch 10. až 14. júna 2024 sa v Rimavskej Sobote konalo takticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumu 2. brigády Vzdušných síl OS SR so sídlom vo Zvolene na tému Domáci krízový manažment. Zámerom cvičenia bolo plnenie asistenčných úloh pri pomoci obyvateľstvu zasiahnutému povodňami.

Prvý deň po príchode podriadených jednotiek na tylovú časť 3. roty rádiolokačného prieskumu Ožďany (Rimavská Sobota) boli po výstavbe stanov pripravené pracoviská na nasledujúci deň a profesionálni vojaci boli rozdelení do 7 družstiev: velenie, hospodárske družstvo, zdravotnícke družstvo, družstvo komunikačných informačných služieb a 3x družstvo vodičov.

Druhý deň cvičenia rotovali tieto družstvá po jednotlivých pracoviskách, kde si na každom pracovisku po ukážke riadiacimi nacvičili jednotlivé zručnosti - vyprosťovanie vozidla, cúvanie s vozidlom a s prívesom, viazanie bremien, výmena pneumatiky na nákladnom vozidle, prvá pomoc, evakuácia ranených, zlaňovanie a viazanie uzlov a kompletizácia rádiostanice a nadviazanie spojenia. Hospodárske družstvo malo svoje pracovisko v poľnej automobilovej kuchyni, nakoľko pripravovalo teplé jedlo 3-krát denne pre všetkých cvičiacich.

Tretí deň sa cvičiaci presunuli na vodnú nádrž v obci Vyšný Skálnik, kde si precvičili okrem prvej pomoci a zlaňovania najmä použitie protipovodňových vakov a vriec a záchranu topiaceho sa, ktorú zabezpečoval dobrovoľný hasičský zbor obce Hrachovo a Hasičský a záchranný zbor Rimavská Sobota, ktorí k tomuto pracovisku zabezpečili aj nafukovací čln, vrhačky, či suchý oblek.

Štvrtý deň sa niesol v znamení preverenia precvičených zručností profesionálnych vojakov kontrolnou skupinou, kde si profesionálni vojaci a jednotky mohli medzi sebou porovnať svoje sily.



Víťazmi v jednotlivých disciplínach boli:

Vyslobodzovanie vozidla: vojak II. stupňa Tomáš Sojka, a slobodník Michal Stieranka (3.rota rádiolokačného prieskumu Ožďany).

Cúvanie s vozidlom a s prívesom: rotný Tibor Glatz (2. rota rádiolokačného prieskumu Veľká Ida)

Viazanie bremien: desiatnik Peter Cirbus (3. rota rádiolokačného prieskumu Ožďany

Výmena pneumatiky: slobodník Michal Stieranka a desiatnik Peter Cirbus (3. rota rádiolokačného prieskumu Ožďany)

Prvá pomoc, evakuácia ranených: slobodník Vladimír Homoľa (obväzisko 2. brigády vzdušných síl Zvolen), rotný Juraj Findorák (3. rota rádiolokačného prieskumu Ožďany)

Zlaňovanie a viazanie uzlov: slobodník Dávid Mihalik (1. rota rádiolokačného prieskumu Michalovce)

Použitie protipovodňových vriec: slobodník Vladimír Homoľa (obväzisko 2. brigády vzdušných síl Zvolen)



Po úspešnom absolvovaní cvičenia sa profesionálni vojaci vrátili do svojich materských posádok.

Na cvičení participovali aj profesionálni vojaci z 1.roty rádiotechnického prieskumu Prešov a z obväziska 2. brigády vzdušných síl Zvolen, ktorí zastrešili pracoviská prvej pomoci a evakuácie ranených.


Takticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumuTakticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumuTakticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumuTakticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumuTakticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumuTakticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumuTakticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumuTakticko-poradové cvičenie Práporu rádiolokačného prieskumu

Autor: 2.bVzS , Foto: 2.bVzS - Dátum: 25.06.2024
Čítanosť: 132
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share