Veľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod Bradlom


Veľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod Bradlom

Poslednú septembrovú sobotu si profesionálni vojaci a vojačky spolu s vedením rezortu obrany a velením OS SR v malebnom kraji pod Bradlom už tradične pripomenuli Deň Ozbrojených síl SR. Slovensko si pripomína Deň Ozbrojených síl SR symbolicky v deň výročia víťazstva slovenských dobrovoľníkov v bitke pri Brezovej pod Bradlom v roku 1848.
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák spoločne s delegáciou rezortu obrany a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálom Danielom Zmekom, vzdali hold padlým vojakom bojujúcim za slobodu na Mohyle generála Milana Rastislava Štefánika, ako aj pri neďalekom Pamätníku Hurbanovských bojov na Prietržskej ceste.
Osláviť náš sviatok, našu históriu, národné tradície, ktoré sú živé aj v súčasnosti a vzdať hold tým, ktorí nám vybojovali našu slobodu, prišiel hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Peter Pellegrini.
Deň OS SR sme otvorili slávnostným vojenským nástupom na Námestí generála M. R. Štefánika, súčasťou ktorého bol aj ceremoniál udeľovania ocenení vojakom a významným osobnostiam, ktorí sa neoceniteľne podieľali na bezpečnosti a obranyschopnosti našej krajiny. Ocenenia predstavujú symbol vďaky za ich statočnú službu a prínos k ochrane vlasti, a v neposlednom rade pozitívnej reprezentácii ozbrojených síl.
Súčasťou slávnosti bol aj ceremoniál odovzdania ďakovného listu príslušníkom Štábu pre operácie GŠ OS SR, ktorí svojou prácou zabezpečujú bezproblémový chod vojenských operácií. Tento akt zdôraznil význam tímovej práce a oddanosti, ktorá často stojí v úzadí úspechu vojenských misií. Nechýbal ani ceremoniál pripnutia stuhy na zástavu Klubu vojenskej histórie, 2. jazdeckého pluku Sibírsky, ktorú sa rozhodol udeliť náčelník GŠ OS SR generál Zmeko pri príležitosti 10. výročia založenia Klubu, a ako prejav úcty k udržiavaniu tradícií, šíreniu historického odkazu Československých légií, propagáciu vojenských hodnôt a za prácu pri popularizácii vojenskej histórie na Slovensku.
Oslavy Dňa ozbrojených síl boli zakončené ceremoniálom odovzdania štandardy Spoločnému operačnému veliteľstvu, ktorá je symbolom dôvery, zodpovednosti a záväzku veliteľstva riadiť a koordinovať vojenské operácie doma i v zahraničí. Jej odovzdanie bolo dôstojným záverom slávnosti, ktorá nám pripomenula, že ochrana našej vlasti stojí na pevných základoch oddanosti a službe.
V závere slávnostného nástupu vystúpil s príhovorom náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Daniel Zmeko.
Oslavy nášho dňa pokračovali na „Poli pod Barancom“, kde na prítomných čakali okrem bohatého sprievodného a kultúrneho programu, zoskoky výsadkárov, prelety leteckej techniky, či akčné ukážky v podaní špeciálnych síl. Súčasťou bola aj ukážka moderného vedenia bojovej činnosti v zákopoch, ktorá priblížila, ako to vyzerá na súčasnom bojisku a čomu čelia vojaci pri súčasných ozbrojených konfliktoch.
Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky bol dôstojnou oslavou našich hrdinov v uniforme a príležitosťou vzdať im úctu za ich neúnavnú službu. Tento deň nám opäť pripomenul, aká dôležitá je ochrana našich hodnôt a bezpečnosti, a že práve naši vojaci, sú tým najväčším pilierom, na ktorom táto ochrana stojí.  


Veľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod BradlomVeľkolepý Deň Ozbrojených síl SR v Brezovej pod Bradlom

Autor: OS SR , Foto: OS SR - Dátum: 30.09.2024
Čítanosť: 155
Verzia pre tlač

Skočiť na menu