Preskocit navigáciu

Úcta veteránom odboja


Úcta veteránom odboja

V stredu 1. apríla sa v Trnave uskutočnilo ďalšie zo slávnostných podujatí, v rámci ktorých rezort ministerstva obrany udeľuje účastníkom národného boja za oslobodenie Pamätnú medailu k 70. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny.

V trnavskom Divadla Jána Palárika v mene ministra obrany odovzdal 14-tim priamym účastníkom odboja medaily Richard Zimányi zo Sekcie ľudských zdrojov MO SR. Medzi odovzdávajúcimi bol aj riaditeľ Vojenského archívu Trnava Jozef Petráš či veliteľ Multifunkčného práporu Hlohovec podplukovník Maroš Murárik. Pre ďalšie štyri desiatky veteránov, ktorí sa vzhľadom na pokročilý vek nemohli na slávnosti zúčastniť, prevzali medaily príbuzní.

Pamätnú medailu k 70. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny zriadil a svojím rozkazom udeľuje minister obrany SR Martin Glváč. Medaily sú postupne v jednotlivých slovenských regiónoch slávnostne odovzdávané aj v spolupráci so samosprávami, štátnou správou, Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov či ďalšími organizáciami. Dovedna v rámci Slovenska prevezme pamätnú medailu viac ako 1 700 odbojárov, pričom ocenení budú všetci žijúci účastníci protifašistického odboja.

„Vnímam veľmi citlivo, že si na nás ministerstvo obrany spomenulo a verím, že s rovnakým záujmom budú o protifašistickom odboji informovať aj ostatní politici a médiá, pretože o vojne treba hovoriť predovšetkým mladým ľuďom,“ povedal 92 ročný Igor Viliam Kasanický, účastník Slovenského národného povstania.


IIIIIIIIII

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 02.04.2015
Čítanosť: 6630
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share