Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci historicky prvýkrát strieľali ostrými zo systému S-300


Slovenskí vojaci historicky prvýkrát strieľali ostrými zo systému S-300

Vojaci historicky prvýkrát strieľali ostrými z protilietadlového raketového systému S-300, ktorý majú ozbrojené sily vo výzbroji ešte od rozdelenia Československa. Je to však jeden z najmodernejších palebných prostriedkov protivzdušnej obrany, ktorý plní dôležitú úlohu v komplexnom systéme jej zabezpečenia.

„Naše ozbrojené sily si mohli po prvýkrát naostro vyskúšať to, čo majú nacvičené. Rád by som im, rovnako ako aj bulharským kolegom, poblahoželal k dobrým výsledkom, ktoré v rámci tohto cvičenia dosiahli,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Zároveň zdôraznil, že aj my pozveme bulharské ozbrojené sily na naše cvičenia, aby si vojaci precvičili spoluprácu aj v ďalších oblastiach, predovšetkým v oblasti pozemných síl.

Bulharský minister obrany Nikolaj N. Nenčev ocenil, aký veľký pokrok urobili ozbrojené sily počas tohto cvičenia. „Úroveň prípravy je naozaj vysoká, avšak verím, že nikdy nedôjde k tomu, aby sme museli tieto prostriedky reálne nasadiť,“ povedal.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim s výsledkom ostrých strelieb je absolútne spokojný. „A ani som sem nešiel s obavami, že by vojaci neboli dostatočne pripravení. Avšak samozrejme mohlo sa stať niečo s technikou. Preto som rád, že sa ukázalo, že postupy, ktoré sme pri jej údržbe za tých 24 rokov zvolili, boli správne a všetko funguje tak, ako má,“ zdôraznil.

„Takéto niečo sa nedá opísať, treba to zažiť. Vyžaduje si to hodiny tréningu a poctivej prípravy, ktorú sme absolvovali,“ zhodnotil po cvičení veliteľ cvičenia pplk. Peter Janota.

Ostré streľby cvičí 53 profesionálnych vojakov z protilietadlovej brigády Nitra v Bulharskej republike, ktorá vlastní rovnaký typ palebného prostriedku. Navyše priestor Šabla je výcvikovým priestorom dostatočnej veľkosti na realizáciu ostrých bojových strelieb. Celkovo sa na medzinárodnom cvičení v Bulharsku zúčastňuje 1400 vojakov.

Protilietadlový raketový systém S-300 je okrem vzdušného priestoru schopný ochrániť aj strategické objekty SR ako napríklad jadrové elektrárne alebo strategickú oblasť akou je hlavné mesto. V čase krízy a vojny slúži ako doplňujúci prostriedok v rámci systému spoločnej ochrany vzdušného priestoru NATO. Keďže primárne plní úlohu v systéme zabezpečenia obrany SR, jeho nasaditeľnosť je sekundárnou úlohou.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVVVV

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 27.08.2015
Čítanosť: 5350
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share