Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

O nás


Kybernetická obrana

Naše každodenné životy čoraz viac závisia od informačných a komunikačných technológií a naša spoločnosť je dennodenne vystavená rizikám, ktoré sú spojené s ich využívaním. Útoky štátnych a neštátnych aktérov realizovaných na, alebo prostredníctvom týchto technológií sa stali jedným z variantov vedenia operácií a kybernetický priestor bol na samite NATO vo Varšave v júli 2016 uznaný popri zemi, vzduchu, vode a vesmírnemu priestoru za 5. operačnú doménu. Vychádzajúcc z aktuálnych národných strategických dokumentov a programov NATO a EÚ sa kybernetická bezpečnosť stala jednou z priorít všetkých obranných snáh a mechanizmov. Charakter kybernetického priestoru je špecifický prepojenosťou, neexistenciou geografických hraníc a stieraním vzdialeností medzi zdrojmi hrozieb a potenciálnym cieľom. Konvenčný prístup založený na ochrane jednotlivých systémov už nepostačuje a vzniká potreba komplexného prístupu k ochrane a obrane celého kybernetického priestoru. Z meniaceho sa bezpečnostného prostredia vychádzajú aj nové dôležité úlohy pre štátne orgány.

Aktuálne platnými strategickými dokumentami, ktoré obsahujú návrhy úloh, cieľom ktorých je zabezpečiť primeranú ochranu a obranu kybernetického priestoru Slovenskej republiky pred potenciálnymi hrozbami, sú:


Organizačná štruktúra Vojenského spravodajstva

Osobitnou organizačnou zložkou Vojenského spravodajstva plniacou úlohy na úseku obrany štátu v kybernetickom priestore je Centrum pre kybernetickú obranu Slovenskej republiky. Centrum získava, sústreďuje, analyzuje a vyhodnocuje informácie dôležité pre zabezpečenie kybernetickej obrany, informuje dotknuté subjekty o aktuálnych hrozbách a navrhuje vhodné opatrenia. Súčasťou centra je aj jednotka pre riešenie počítačových bezpečnostných incidentov CSIRT.MIL.SK.

Skočiť na menu